top of page
  • Skribentens bildSenses by Wihlbacka

Nora chokladskola


Chocolate story

Min passion för exklusiv choklad har alltid funnits.

En kreativ längtan efter att skapa exklusiva praliner för smak- och synupplevelse.

De vackra pralinerna, som prismor ger ett stilfullt uttryck som berättar om ett genuint hantverk av chokladverkens utformning och noga utvalda smakkombinationer.


Smakupplevelse

I varje tungpastill finns smaklökar, det är de som bestämmer vår smakupplevelse. Genom vårt smaksinne kan tungpastillerna känna igen de fyra grundsmakerna sött, salt, surt och beskt. I munnen upplever du alla smakkvaliteterna: strävhet, kropp, temperatur och struktur.

 

Lukt - Doft

En pralins doft sätter förväntan på smaken. Enbart kakaobönan har över 400 doftsammansättningar och över 300 olika smaker.  Av Linné fick kakaobönan namnet Theobroma Cacao, vilket betyder ungefär Gudamat. Kakaobönorna är rika på antioxidanter och det är känt att mörk choklad ökar känslan av lycka genom att den ökar produktionen av endorfiner och serotonin i hjärnan.


Känsel – Hörsel

Smakupplevelse är att möta sina sinnen som ger välbehag och harmoni. Ett visst knäck - ett visst knack!


Utbildning till pralinör

Fokuset i utbildningen hos Nora chokladskola ligger på tempereringen – en process som går ut på att värma och kyla chokladen till exakta temperaturer, detta för att få en choklad som stelnar på ett stabilt sätt, krymper och blir blank. När tempereringsteknikerna sitter, öppnas en magisk värld och hantverkskunnandet kan användas inom flera områden från pralintillverkning till desserter.

Kursinnehållet och de praktiska momenten i chokladköket är att hantera och behärska de olika tempereringskurvorna för vit, ljus och mörk choklad, gjuta och att locka praliner i professionella pralinformar.Framställning av underbara smakrika fyllningar och kontraster som samspelar

kopplas till säsong, högtid med olika sorters fasta ganache-, pralinémassa-, caramel-, frukt-, pannacotta-, lakrits,-  cheescake,- och fondantfyllningar i olika antal lager. I utbildningen tränas vi i olika tekniker som stänkmålning, airbrushing med och utan överföringsark samt gjutning och dekorering av chokladkakor samt dopping av praliner och dekorering med pärlemorfärg, bladguld och bladsilver.Det är en fantastisk tillfredsställelse och njutning och känns lyxigt med egentillverkade praliner, chokladkakor, intagen kunskap och diplomet att ta med hem.


För mig är chokladsmak en kärlek till livet, en lyx jag gärna delar med mig av. Wihlbacka Exclusive Chocolate - Embrace the moment.


 

71 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page