top of page
  • Skribentens bildSenses by Wihlbacka

ISLAND del 6 - Vattenfall

Gullfoss - Golden fall - ”Det gyllene vattenfallet”

Det majestätiska Gullfoss anses som Islands allra vackraste. Vattnet från Hvita färdas från glaciären Långjökull. Fallet har två etapper, den första är 11 meter hög och det andra fallet når 21 meter. Kanjonväggarna på båda sidorna om vattenfallet når höjder på upp till 70 meter.

På sommaren strömmar det ca 140 kubikmeter vatten ner för vattenfallet varje sekund. Ravinen fortsätter nedströms i två kilometer. Områdets vulkaniska historia kan avläsas där aska från vulkanutbrott har bildat tydliga lager på kanjonväggarna. Geologer tror att denna kanjon bildades av glaciala utbrott i början av den senaste tidsåldern.Öxaráfoss vattenfall i Thingvellir skapades för att förse alltingets deltagare med dricksvatten. Vattenfallet Drekkingarhylur, den ”drunknande poolen” nära bron i Almannagjá, är fullt av stenar och vattnet dånar av de stora vattenmängderna. Vi får berättat för oss att på medeltiden var det en avrättningsplats för häxor.
Vårt sista stopp denna utflyktsdag blir vid vattenfallet Skogafoss.

Promenaden på grusslätten längs älven mot det mäktiga Skogafoss vattenfall är imponerande. De dånande vattenmassorna har en fallhöjd på 60meter och skapar vattenmoln där vi står. Skogafoss har en gångstig bakom fallet och självklart vill jag uppleva detta, det är ju bara vatten.Vädret har övergått till kraftigt regn och vi får berättat för oss att den fruktade vulkanen Katla ligger under glaciären Myrdalssjökull i området.

På senare tid har vulkanisk aktivitet uppmätts med jordskalv. Detta kan vara ett tecken på att ett nytt utbrott närmar sig.

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page