top of page
  • Skribentens bildSenses by Wihlbacka

Choklad!


Choklad en älskad och uppskattad smakbit i vårt hem!

Choklad är ett komplett födoämne. En totalupplevelse för våra 5 sinnen tillsammans: syn, hörsel, lukt, smak och känsel.

Av Linné fick kakaobönan namnet Theobroma Cacao vilket betyder ungefär Gudamat. Mörk choklad – kakaobönan har 400 doftsammansättningar och över 300 olika smaker. Precis som vin så är chokladprovning en personlig upplevelse och det finns inga rätt eller fel. Så väl värt att njuta och finna sina favoriter. Vilka är dina favoriter?

Choklad är underbart gott!

Underbart är gott heter det, så sant! Det finns flera olika chokladsorter! X-Mörk choklad är 70%, bitter mörk choklad är 60%, mörk choklad 50-60%, mjölkchoklad 14-28%. Vit choklad, ju bättre kvalitet desto mer kakaosmör vilket också är mindre socker, naturligtvis är äkta vanilj att föredra. Underbart för mig är x-mö

Kakaons rykte som afrodisiakum.

Fenyletylamin är en substans som bl.a. produceras av kroppen när du är kär. Det höjer pulsen, du blir varm och behovet av sömn och mat minskar. Ämnesomsättningen höjs, återigen bra för hjärtat fast på ett annat sätt.




Mörk choklad håller sig upp till ett år och mjölkchoklad/vit choklad upp till nio månader. Mörk choklad har längre hållbarhet eftersom kakaomassan innehåller antioxidanter som fungerar konserverande. Så enkelt att ha hemma för att avnjutas vid rätta tillfället!



Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page