top of page
  • Skribentens bildSenses by Wihlbacka

Midsommar på Varvsholmen

I år firade vi midsommar hemma på Varvsholmen, en plats där våra traditioner och nyheter möttes som gamla vänner vid bryggan.

Som sig bör var menyn en symfoni av sillar: matjessill, senapssill och den himmelska Brantevikssillen, ackompanjerade av ägg och  Skagenröra som kunde få vem som helst att tro på mirakel. Allt detta var omsorgsfullt inhandlat från Kalmar fisk & Skaldjur, där fisken nästan verkade hoppa frivilligt ner i korgen för att få vara med på festen.

På midsommarbordet dukade vi upp gul och röd lök, gräslök, dill, färskpotatis, gräddfil, västerbottenpaj, kavring och ost, en armé av smaker redo att anfalla smaklökarna. Den stora överraskningen var dock vädret, som för ovanlighetens skull bjöd på en dag så solig att man nästan kunde misstänka att solen själv var inbjuden till kalaset. Valet mellan att sitta ute eller inne var enkelt; ute så klart, där doften av sommarblommor blandades med havsbrisen.Midsommar och traditionen med sju eller nio blommor under kudden är ett fascinerande exempel på hur forntida hedniska ritualer har bevarats och anpassats över tid. Firandet av naturens och sommarens magi, kombinerat med romantiska föreställningar och drömmar, har gjort denna tradition både levande och älskad genom generationerna. Vi hade inga blommor under kudden men hemmet var dekorerat med nio olika blomsterarrangemang.
Vår midsommartradition innebär en jordgubbsbonanza, d v s himmelsk marängtårta, signerad Roy Fares, jordgubbsshot på färska gubbar och Cointreau samt jordgubbssalsa till det grillade.

När eftermiddagen gled över i kväll, svalkade vi oss med en GT på Hendricks Grand Carbaret, ackompanjerad av Åhus jordgubbstonic, jordgubbar och mynta – en cocktail som smakade som en sommarromans i flytande form.Det doftade grillat över Varvsholmen när entrecoten mötte grillens hetta och Amarone-vinet förde oss tillbaka till Italien för en stund.Med Ölandsbron som bakgrund och en solnedgång som målade himlen i alla tänkbara nyanser av rosa, orange och guld, satt vi där, fulla av mat, dryck och tacksamhet. Midsommar på Varvsholmen blev en kväll där varje stund kändes som ett ögonblick av evighet, en påminnelse om att ibland är det de enkla glädjeämnena – god mat, gott sällskap och naturens skönhet – som skapar de mest magiska minnena.Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page