top of page
  • Skribentens bildSenses by Wihlbacka

ISLAND del 2 - Busshållplats 12

Direkt utanför hotellets dörrar finner du busshållplats 12, den magiska portalen till våra äventyr. Chaufförerna och guiderna var som änglar i äventyrskostymer, Mats rullstol försvann smidigt ner i bagageutrymmet och dök upp lika smidigt på varje utflyktsmål.
Det ogästvänliga höglandet visade sig vara som taget ur en annan värld – lavafält som räckte ända till horisonten, istäcken som glittrade och glaciärbäckar som porlade.

För att ta sig dit används fyrhjulsdrivna monstertruckar, de här monstren på hjul med däck så stora att de nästan behövde en vägskylt för sig själva. Innan man kör ut på glaciären, sänkte de lufttrycket i däcken till nästan noll – en sorts monstertruck-yoga. När man återvänder till civilisationen fylls de däckiga jättarna på med luft igen, som om de fått nytt liv.
På vägen till Gyllene Cirkeln stannade vi vid byar som var sina egna små oaser i den karga landskapet. Där sprudlade varma källor som guld i bergen, och byborna hade hittat guldet och använt det för att värma sina hem.


En snabb avstickare ledde oss till en halvö där Bessastaðir ligger, som är presidentens palats på Island. Vi var frestande nära att knacka på dörren och bjuda Guðni Thorlacius Jóhannesson på en ”swedish gofika”, men vi nöjde oss med att föreviga ögonblicket.
Tiden på Island rusade iväg som en galopperande Islandshäst, och minnena staplades högt som de majestätiska bergstopparna.

Naturens prakt, arkitekturens mästerverk, de geotermiska badens förtrollande värme, de charmiga mötena och de hundratals foton som nu väntade på att sorteras.

Det var en resa som skilde sig från våra tidigare äventyr. Vanligtvis smakar vi på världen genom lokal mat och dryck, men denna gång var vi mestadels lojala med hotellets buffé och någon enstaka drink i baren. Energin flöt iväg med dagarna fyllda av utforskning.
Så om ni någonsin har tänkt på att besöka Island, tänk inte längre. Bara gör det! Ön av eld och is kommer att förtrolla er och låta er skriva er egen saga.

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page