En vacker sensommardag gav vi oss ut på en efterlängtad resa genom Skåne. Vi hade länge drömt om att utforska de historiska slotten och klostren som präglat regionens historia i över 750 år. Med en bil full av kamerautrustning började vi vår resa från Kalmar till den pittoreska staden Ystad.
Ystad Kloster - En början i klostrets skuggor
Ystad Kloster, grundat av riddar Holmger och hans hustru Katarina år 1267, var första stoppet. Vi promenerade genom de tysta klostergångarna, vars röda tegelmurar verkade viska om klostrets katolska förflutna. I en av de mörka nischerna i klostrets bibliotek fann vi en gammal karta, djupt gömd bakom en rad dammiga böcker. Kartan visade sig vara en skattkarta från 1300-talet, en artefakt som genast väckte vår nyfikenhet och äventyrslust.
Svaneholm - En reformatorisk riddarborg
Nästa anhalt var Svaneholm, det monumentala slottet som började byggas år 1530 av Mauritz Jeppsen Sparre. Slottet, känt för sitt fyrkantiga uppbyggnadssätt med en ekande borggård, var en imponerande syn. Men det som fascinerade oss mest var historien om Rutger Macklean, som på 1700-talet genomförde revolutionerande jordbruksreformer här. Med kartans hjälp hittade vi Mackleans gamla bibliotek, där vi upptäckte handskrivna dokument om hans planer och drömmar för en bättre framtid. Dessa texter var en påminnelse om att det även i en tid av våld och konflikter fanns visionärer som strävade efter fred och framsteg.
Häckeberga slott - En renässansdröm på sjöns holmar
Häckeberga slott, beläget i Genarps socken i Lunds kommun nära Genarp, är ett storslaget byggnadsverk rest på en av Häckebergasjöns sju holmar. Slottet, uppfört i fransk renässansstil mellan 1873 och 1875 av Tönnes Wrangel von Brehmer, ritades av den berömde arkitekten Helgo Zettervall. När vi närmade oss den magnifika byggnaden, kunde vi inte undgå att beundra dess eleganta arkitektur som speglade sig i sjöns klara vatten.
Vid ankomsten till slottet blev vi varmt välkomnade av personalen, de berättade att slottet hade genomgått en omfattande renovering på 1990-talet. Här fanns nu en gastronomisk restaurang som lovade en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga, samt var ett charmigt boutiquehotell som numera heter The Norrmans. Förvandlingen som gjorts sedan vi senast besökte slottet visade sig vara en veritabel explosion av färg och form. Vackra mönster, överraskande detaljer, antikviteter, konst och exotiska textilier i draperier mötte våra ögon i en färgsprakande sensualitet. Vi beslöt oss för att stanna över natten och njuta av slottets alla bekvämligheter och en fantastisk avsmakningsmeny med tillhörande dryckespaket.
Bjärsjölagård - En plats med kungligt förflutet
Efterföljande morgon fortsatte vi till Bjärsjölagård, där det en gång stått en mäktig borg kallad Beritzholm, som hade ägts av den danske kungen Valdemar Atterdag. Här låg kalkugnarna Adam och Eva som monument över en svunnen tid. Vi fick höra legenden om drottning Margareta, Valdemars dotter, som blev unionsdrottning över Danmark, Norge och Sverige. Vi kunde nästan känna historiens vingslag när vi stod vid de gamla kalkugnarna och tittade ut över det böljande landskapet.
Christinehof - En barockdröm mitt i alunbrukets hjärta
När vi nådde Christinehof möttes vi av en praktfull barockbyggnad som stod i kontrast till den industriella omgivningen av Andrarums Alunbruk. Christina Piper, änka efter Karl XIIs statsråd Carl Piper, hade förvandlat platsen till en av Nordens största industrier. I slottets salar fann vi spår av Christinas inflytande, från eleganta möbler till omfattande handelsdokument.
Kronovall - En barockpärla med franska influenser
Resan nådde sitt klimax vid Kronovalls slott, ombyggt på 1890-talet av greven Carl Gustaf Sparre af Sövdeborg. Arkitekten professor Clason hade omvandlat det gamla 1700-talshuset till ett vinslott i fransk barockstil, komplett med torn och flyglar. Vi vandrade genom slottets eleganta salar och njöt av den franska influensen i dess arkitektur. Vi fann den sista ledtråden, ett brev från Peter Malmberg, en tidigare ägare och generalkrigskommissarie, som beskrev hans strävan efter ordning och rättvisa i det erövrade Skåne. Här bokade vi en övernattning och avnöt deras säsongskomponerade meny.
Ett avslutande kapitel
När vi återvände hemåt med alla våra upptäckter kände vi oss berikade av den skånska historiens djup och mångfald. Vi hade färdats genom århundraden av krig, fred, reformer och kulturell blomstring. Slottsrundan hade inte bara varit en resa genom historiska byggnader, utan också en resa genom tiden, där varje slott och kloster berättade sin unika historia.
Vi insåg att dessa platser inte bara var monument över forna tiders makt och rikedom, utan också över människors strävan efter förbättring och förståelse. Vi visste att vi kommer att återvända hit, för att utforska fler av de historier som ännu ligger gömda i Skånes gamla slott och herresäten.
Comments